
Meet-up ctrl+alt+empower 7 maart
Op 7 maart organiseerde All the Cyber Ladies samen met Women4Cyber, de Gemeente Den Haag en de HSD een netwerkbijeenkomst voor vrouwen in de IT.
Samenwerken aan meer diversiteit in cybersecurity
Nederland heeft nog flinke stappen te maken, als het gaat om diversiteit in de IT-sector. Nog altijd wordt de branche gedomineerd door mannen. Volgens onderzoek uit 2023 is slechts 19% van de IT-professionals vrouw terwijl er een schreeuwend tekort is aan IT/cyberpersoneel. Keer op keer is bewezen dat diversiteit in teams qua gender, achtergrond en leeftijd, de innovatie en creativiteit in teams versterkt. Om hier aandacht voor te vragen, vond op de vooravond van internationale vrouwendag het Cyber Ladies Meet-up event plaats op de HSD Campus in Den Haag, internationale stad van vrede, recht en veiligheid.
Het event met als thema ‘Talent ontwikkeling & diversiteit’ bood een platform om de dialoog over diversiteit en het tekort aan talent aan te gaan, ervaringen te delen, elkaar te inspireren en aan te zetten tot concrete acties om de sector inclusiever te maken. Zowel mannen als vrouwen waren aanwezig, van professionals tot studenten, met als doel samen te werken aan een meer diverse en inclusieve cybersecurity community. All the Cyber Ladies en Gemeente Den Haag organiseerden deze bijeenkomst in samenwerking met Security Delta (HSD) en Women4Cyber Netherlands.
Lilian Knippenberg (plv CISO) en Saida van Kalsbeek (Programmamanager Cybersecurity) van Gemeente Den Haag trapten het event af. Zij gingen in op Den Haag als stad van cybersecurity en verschillende initiatieven zoals de Cybersecurity Week en Hack The Hague en het belang om het tekort aan talent in de cybersecuritysector te verkleinen. Joris den Bruinen van het nationale veiligheidscluster HSD maakte zich hard voor het belang van diversiteit en inclusie in de cyberwereld. En riep werkgevers op hier werk van te maken.
Securityspecialist Sarah Brown van het NATO Cyber Security Centre inspireerde de zaal met een persoonlijk verhaal over haar carrière in het cybersecurity domein. Ze vertelde hoe ze als jonge wiskundige kansen zocht en greep. Simone Smit, plaatsvervangend hoofd AIVD, ging dieper in op het belang van diversiteit binnen teams. Ze benadrukte dat cybersecurity niet alleen technisch is, maar ook juridische, bestuurlijke en sociale/gedragsaspecten heeft en daardoor een interessant werkveld is voor mensen met diverse opleidingsachtergronden.
Tijdens een paneldiscussie met Emily Jacometti (HackShield), Umay Yavas Yoldar (Prodaft) en Henk van Ee (Cyberbrein en DIVD) stonden kansengelijkheid en talent ontwikkeling centraal. Met prikkelende stellingen werd gesproken over opleidings- en carrièremogelijkheden.
Take-aways
- Alleen door als community onze handen ineen te slaan kunnen we werken aan het tekort aan cybertalent en creëren van meer diversiteit in het IT en cybersecurity werkveld. De rol die werkgevers hebben met betrekking tot hun aannamebeleid spelen hierin een cruciale rol.
- Uitdaging bij mkb is groot. Zij moeten nog een grote slag maken om cybersecurity goed in te bedden in de organisatie. Hiervoor zijn resources nodig. Het tekort aan talent is daarom nog veel groter dan we nu in vacatures zien.
- De sector kan zich niet veroorloven om onzorgvuldig om te gaan met het talent dat er is. Er moeten zoveel mogelijk mensen in staat gesteld worden om een bijdrage te leveren en gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door:
- Uniforme vacatures te maken als community, gebaseerd op competenties in plaats van kennis en ervaring. Zodat carrièrepaden inzichtelijker en duidelijker worden.
- De diversiteit aan functies binnen het domein zichtbaar te maken, van technisch, juridisch tot beleid.
- Opleidingen beter aan te laten sluiten op het werkveld, gastlessen te geven op IT/cyberopleidingen en de jeugd te inspireren.
- Functies anders in te richten, zodat bepaalde werkzaamheden ook door medewerkers op mbo-niveau uitgevoerd kunnen worden. Of door bepaalde cybersecurity taken aan andere functies toe te voegen en medewerkers hierin op te leiden.
- Deeltijd werken mogelijk te maken.
Over All the Cyber Ladies
All the Cyber Ladies is een initiatief van Lucinda Sterk. Zij begon de podcast in juni 2023. In de podcast staan vrouwen centraal die werken in de IT en cyber security industrie in Nederland. Hun verhalen vormen een inspiratie voor andere vrouwen (en mannen) die een cariere overwegen in cyber security.
All the Cyber Ladies Meest recente podcasts
Sinds juni 2023.
Lisa van der Heijden
Kwartiermaker Center of Excellence DronePort Rotterdam
Irene van der Zanden
Hoe houdt deze communitymanager 5000 nerds in bedwang?